Kilka faktów:
- Laktoferyna to glikoproteina z grupy transferyn czyli białek,
- Ma zdolność do wiązania i przenoszenia jonów żelaza,
- Izolowana z mleka krowiego od 1939 r.,
- Występuje w mleku ludzkim jako nośnik żelaza,
- Do suplementacji posługujemy się laktoferyną wołową, która ma 77% zgodności pod względem budowy i jest identyczna pod względem funkcjonalności.
Badania wykazują, że:
- Laktoferyna (LF) bierze udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu przeciwko inwazji koronawirusa zespołu ostrej niewydolności oddechowej SARS-CoV na dwa sposoby:
- Z jednej strony, zwiększa aktywność komórek oraz przyspiesza agregację neutrofili i adhezję w obronie immunologicznej,
- Z drugiej strony hamuje wejście wirusów SARS-CoV do komórek gospodarza przez wiązanie z glikozaminoglikanami błon komórkowych podczas infekcji wirusowej.
- Jest zdolna do wiązania wirusowego DNA i RNA zwiększając aktywność przeciwwirusową laktoferyny,
- Wykazuje właściwości antybakteryjne: wiąże żelazo potrzebne do metabolizmu bakterii
i sprawia że są one bardziej podatne na antybiotyki, - Co ważne, nie eliminuje bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium.
Dodatkowe właściwości laktoferyny:
- Może pobudzać układ immunologiczny i hamować odpowiedź w związku z pojawiającymi się stanami zapalnymi,
- Ogranicza przerzuty w przypadku nowotworów,
- Działa jak aktywator czynników wzrostu nabłonka jelitowego i komórek macierzystych macicy,
- Może być stosowana do leczenie osteoporozy, ponieważ ogranicza osteolizę – niszczenie komórek kości.
Zapraszamy do zapoznania się z poniższym linkiem, który przedstawia wytyczne stowarzyszeń przemysłu mleczarskiego, organów rządowych i prywatnych firm w Chinach dot. wpływu produktów mlecznych na koronawirusa COVID-19.
Literatura:
Lang J, Yang N, Deng J, Liu K, Yang P, et. al. 2011) Inhibition of SARS Pseudovirus Cell Entry by Lactoferrin Binding to Heparan Sulfate Proteoglycans. PLoS ONE 6(8): e 23710. doi:10.1371/journal.pone.0023710
Serdecznie zapraszamy do współpracy!
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu [email protected]