Rewolucyjne białko – zastąp w swoich produktach białko zwierzęce białkiem drożdżowym

Kategoria: Surowce
6 min. czytania

Co warto wiedzieć o białku drożdżowym?

Białka występujące w dostępnych na rynku produktach spożywczych mogą się od siebie różnić, a także wzajemnie uzupełniać. Osoby, które na co dzień spożywają białko zwierzęce lub roślinne, mogą zastąpić je częściowo białkiem drożdżowym, które jest produkowane z udziałem mikroorganizmów w procesie fermentacji. Dotychczasowe wyniki eksperymentalne wykazały, że jest ono produktem zwiększającym wchłanianie się białek i przyspieszającym trawienie.

Hydrolizowane białko z drożdży można stosować do wszystkich rodzajów żywności, np. do mleka, batonów energetycznych, ciast, napojów białkowych, batonów proteinowych, proszków zastępujących posiłki, a także suplementów diety. Jest odpowiednie dla wegetarian, wegan i fleksitarian. Nie wykazuje właściwości alergizujących – nie zawiera glutenu, soi, laktozy i innych alergenów. Jako najważniejsze zalety tego białka należy wskazać:

• komplet aminokwasów egzogennych,
• wysoką biodostępność,
• nie ma w sobie czynników, takich jak inhibitory proteazy, fityniany, pestycydy, antybiotyki, hormony,
• dostarcza białko niezbędne dla ludzkiego organizmu,
• nie zawiera GMO.

W składzie omawianego białka drożdżowego znajdziemy aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować. Taki rodzaj aminokwasów należy dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Dostępne na rynku białko drożdżowe posiada w swoim składzie aż 75% wysokiej jakości białka, a także 17% doskonałego błonnika. W tym miejscu warto zaznaczyć, że aminokwasy są podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, pełnią również funkcję energetyczną, odpornościową i regulującą. Z kolei błonnik obniża poziom stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na trawienie i przemianę materii,
a także wchłania wodę, zmniejsza uczucie głodu i wpływa na poprawę wyglądu skóry.

BCAA w białku drożdżowym

W białku drożdżowym obecne jest również BCAA, czyli odrębne aminokwasy, takie jak leucyna, izoleucyna i walina. Jest to więc suplement diety polecany dla osób trenujących wyczynowo, aktywnych fizycznie i odchudzających się. Efekty spożywania BCAA są zwykle widoczne po krótkim czasie, ponieważ te aminokwasy rozgałęzione biorą udział w procesach przemiany materii, zmniejszają uczucie zmęczenia i stresu, wpływają korzystnie na przyswajanie innych białek, a także pozwalają na lepszą regenerację organizmu.

Zastosowanie hydrolizowanego białka z drożdży

Białko drożdżowe jako surowiec do produkcji wyrobów gotowych znajdzie zastosowanie w towarach kierowanych do następujących grup konsumentów:

• sportowcy, którzy chcą budować swoje mięśnie, a także prawidłowo się odżywiać, spalać tłuszcz i poprawiać swój wygląd,
• ludzie aktywni fizycznie, którzy ćwiczą rekreacyjnie, ale chcą poprawić regenerację swojego organizmu po treningu,
• osoby kontrolujące swoją wagę, będące na diecie odchudzającej lub w trakcie zmiany stylu życia,
• seniorzy z sarkopenią (zaburzeniem charakterystycznym dla osób w starszym wieku, które tracą masę mięśniową i stają się coraz słabsi),
• weganie, wegetarianie, fleksitarianie,
• osoby dbające o środowisko i jakościowe produkty w swojej diecie,
• osoby unikające produktów zawierających GMO.

Przyjazne dla środowiska – wspiera gospodarkę obiegu zamkniętego

Głównym elementem produkcji drożdży jest fermentacja, która występuje w środowisku w sposób naturalny. Właśnie dlatego klimat i działania ludzkie nie mają bezpośredniego wpływu na produkcję tego białka. Dzięki temu produkt ten jest ekologiczny oraz przyjazny dla środowiska, co nie pozostaje obojętne dla osób, które dbają o otoczenie naturalne. W porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego, a nawet roślinnego, białko drożdżowe zmniejsza ślad węglowy oraz zużycie wody. Produkcja białka drożdżowego jest stabilna w przeciwieństwie do hodowli zwierząt lub uprawy roślin, które obejmują różnorodne cykle hodowlane/uprawne. Warto zaznaczyć, że przemysł drożdżowy jest modelem gospodarki działającym w obiegu zamkniętym. Źródłem pokarmów drożdży jest melasa cukrowa. W ten sposób powstaje wyjątkowej jakości produkt, który nie wpływa negatywnie na środowisko i promuje zrównoważony przemysł.

Konsumenci spożywają coraz mniej mięsa

Coraz częściej konsumenci decydują się na zastępowanie produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi, wegetariańskimi lub wegańskimi. Białko drożdżowe wykorzystywane do produkcji suplementów diety doskonale wpisuje się w ten trend. Do najważniejszych przyczyn, dla których ludzie jedzą coraz mniej mięsa, można zakwalifikować:

• życie zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ekologią,
• dbanie o środowisko naturalne i zwierzęta,
• unikanie antybiotyków, pozostałości pestycydów,
• unikanie produktów zawierających GMO,
• obawy o możliwość przeniesienia na ludzi odzwierzęcych chorób zakaźnych.

Część społeczeństwa spożywa mniej mięsa, a tym samym mniej białka zwierzęcego oraz aminokwasów egzogennych. Jest to kolejny argument przemawiający za tym, aby swoją dietę uzupełnić o dodatkową porcję białka drożdżowego.

Białko drożdżowe w produktach dla sportowców – najważniejsze aminokwasy – pełnowartościowy zamiennik

Białko drożdżowe to produkt przeznaczony m.in. dla sportowców trenujących regularnie, ale także dla osób prowadzących aktywny tryb życia, w którym nie brakuje ruchuw formie bardziej rekreacyjnej. Obecnie aminokwasy egzogenne są uznawane za jeden z najważniejszych elementów żywienia osób aktywnych fizycznie. Leucyna, histydyna, metionina czy fenyloalanina to jedne z najważniejszych białek egzogennych, a ich obecność w diecie niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków, w tym:

• budowa masy mięśniowej – pozytywny wpływ na proces hipertrofii mięśni,
• lepsza regeneracja po treningu,
• spalanie tłuszczu i zbędnych kalorii,
• efektywniejsze działanie układów krążenia, immunologicznego i hormonalnego,
• zmniejszenie poziomu odczuwanego stresu i zmęczenia,
• podwyższenie poziomu energii i polepszenie nastroju.

Na powyższym wykresie przedstawiono porównanie białka drożdżowego z białkiem sojowym (pochodzenia roślinnego) i białkiem WPC (pochodzenia zwierzęcego).

Brak składników pochodzenia zwierzęcego

Białko drożdżowe w połączeniu z odpowiednią dieta i treningiem sprawia, że tkanka tłuszczowa zmniejsza się, a jednocześnie rośnie udział masy mięśniowej. W składzie tego produktu są wszystkie aminokwasy egzogenne pochodzenia zwierzęcego, co czyni go wyjątkowym i można powiedzieć rewolucyjnym w porównaniu z substytutami. Co równie ważne, jest to produkt ekologiczny i zdrowy dla człowieka. Dodatkowo drożdże same w sobie są jednym z bardzo bogatych źródeł witamin z grupy B, biotyny i kwasu foliowego. Zawierają też składniki mineralne, takie jak selen, potas, fosfor, żelazo i chrom.

Przykładowe produkty dla sportowców, które można produkować z wykorzystaniem białka drożdżowego:

• białko w proszku – najbardziej popularny i typowy suplement sportowców,
• baton proteinowy,
• płatki śniadaniowe,
• baton zbożowy,
• produkty wpływające na redukcję masy ciała.

Białko drożdżowe – game changer w odżywianiu

Dostępne na rynku białko drożdżowe to game changer – produkt zmieniający dotychczasowy sposób żywienia i posiadający następujące zalety:

• pożywne źródło wysokiej jakości białka,
• kompletny produkt, zawierający dziewięć aminokwasów egzogennych,
• indeksy EAA i AAS są podobne do białek zwierzęcych, a znacznie wyższe od białek roślinnych,
• wysoka zawartość BCAA,
• dopasowany do potrzeb sportowców, osób dbających o odpowiednią wagę oraz seniorów,
• bez GMO i innych dodatków,
• bez składników pochodzenia zwierzęcego,
• bez pestycydów, antybiotyków i hormonów,
• bez glutenu, soi i laktozy,
• odpowiedni dla alergików.
• odpowiedni dla wegan i wegetarian.
• ekologiczny, przyjazny dla środowiska naturalnego, wytwarzany zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju.

To innowacyjne białko dla zdrowego odżywiania. Wybierając białko drożdżowe można wspierać środowisko naturalne, a jednocześnie wraz z aktywnym trybem życia oraz dietą wspierać swoje zdrowie, kondycję fizyczną i odpowiednią regenerację organizmu. To ogromny potencjał dla producentów suplementów diet i farmaceutyki, gdyż znajduje zastosowanie w szerokiej gamie produktów.

Dominika Szot
Cortex Chemicals

Artykuł został opublikowany w kwartalniku "Świat Przemysłu Farmaceutycznego" 1/2021