Laktoferyna

Laktoferyna – istotny składnik wpływający na odporność w walce organizmu podczas infekcji wirusowej

 

Kilka faktów:

 

  • Laktoferyna to glikoproteina z grupy transferyn czyli białek,
  • Ma zdolność do wiązania i przenoszenia jonów żelaza,
  • Izolowana z mleka krowiego od 1939 r.,
  • Występuje w mleku ludzkim jako nośnik żelaza,
  • Do suplementacji posługujemy się laktoferyną wołową, która ma 77% zgodności pod względem budowy i jest identyczna pod względem funkcjonalności.

 

Badania wykazują, że:

 

  • Laktoferyna (LF) bierze udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu przeciwko inwazji koronawirusa zespołu ostrej niewydolności oddechowej SARS-CoV na dwa sposoby:
    •  Z jednej strony, zwiększa aktywność komórek oraz przyspiesza agregację neutrofili i adhezję w obronie immunologicznej,
    • Z drugiej strony hamuje wejście wirusów SARS-CoV do komórek gospodarza przez wiązanie z glikozaminoglikanami błon komórkowych podczas infekcji wirusowej.
  • Jest zdolna do wiązania wirusowego DNA i RNA zwiększając aktywność przeciwwirusową laktoferyny,
  • Wykazuje właściwości antybakteryjne: wiąże żelazo potrzebne do metabolizmu bakterii
    i sprawia że są one bardziej podatne na antybiotyki,
  • Co ważne, nie eliminuje bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium.

 

Dodatkowe właściwości laktoferyny:

 

  • Może pobudzać układ immunologiczny i hamować odpowiedź w związku z pojawiającymi się stanami zapalnymi,
  • Ogranicza przerzuty w przypadku nowotworów,
  • Działa jak aktywator czynników wzrostu nabłonka jelitowego i komórek macierzystych macicy,
  • Może być stosowana do leczenie osteoporozy, ponieważ ogranicza osteolizę – niszczenie komórek kości.

 

Zapraszamy do zapoznania się z poniższym linkiem, który przedstawia wytyczne stowarzyszeń przemysłu mleczarskiego, organów rządowych i prywatnych firm w Chinach dot. wpływu produktów mlecznych na koronawirusa COVID-19.

Link: https://www.foodnavigator-asia.com/Article/2020/03/17/Fight-COVID-19-with-dairy-China-industry-associations-issue-consumption-guidelines-to-build-immune-resistance

 

Literatura:

Lang J, Yang N, Deng J, Liu K, Yang P, et. al. 2011) Inhibition of SARS Pseudovirus Cell Entry by Lactoferrin Binding to Heparan Sulfate Proteoglycans. PLoS ONE 6(8): e 23710. doi:10.1371/journal.pone.0023710

 

Serdecznie zapraszamy do współpracy!

 

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu [email protected] 


 

Udostępnij materiał w

Aktualne wydanie

POMÓŻCIE!!!

Podaj adres email
I nie przegap więcej żadnego wydarzenia

Nowości produktowe dla farmacji

Czytaj inne

Partner serwisu

Partner serwisu
Partner
serwisu

Katalog firm

Współpracujemy z

  • ŚPK_logo_2013.jpg http://www.kosmetyka.farmacom.com.pl/
  • pio.jpg http://www.pio.org.pl/
  • logo instytutu magazynowania.jpg http://www.ilim.poznan.pl/
  • urpl.jpg http://www.urpl.gov.pl/
  • romaco-logo.jpg http://www.infarma.pl/
  • GIF - LOGO.jpg http://www.gif.gov.pl/
  • image002.jpg http://www.ispe.org.pl
  • pasmi.jpg http://www.pasmi.pl
  • Inst_Farmaceutyczny_logo.jpg http://www.ifarm.waw.pl
  • jci1.jpg http://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/
  • ptfarm-małe.jpg http://www.ptfarm.pl
  • pzppf.jpg http://www.producencilekow.pl
  • logo NIL.jpg http://www.nil.gov.pl
  • IG GARMACJA POLSKA.jpg http://www.farmacja-polska.org.pl